Ce sunt uleiurile esentiale?

Ce sunt uleiurile esentiale?

Ce sunt uleiurile esentiale?

Uleiurile esenţiale sunt compuși aromatici naturali care se găsesc în seminţele, scoarţa, tulpinile, rădăcinile, florile și alte părţi ale plantelor. Parfumul lor poate fi minunat și puternic.

Dacă te-ai bucurat vreodată de darul unui trandafir, de o plimbare pe lângă un câmp de levănţică sau de parfumul de mentă proaspăt tăiată, înseamnă că ai experimentat calităţile aromatice ale uleiurilor esenţiale.

Uleiurile esenţiale au puterea de a binedispune, a calma simţurile și a stârni reacţii emoţionale puternice. Utilizarea uleiurilor esenţiale nu se limitează, însă, la parfumul lor îmbietor.


Uleiurile esenţiale sunt utilizate din cele mai vechi timpuri în anumite culturi, datorită proprietăţilor benefice pentru sănătate. Tendinţele actuale către o abordare holistică a îngrijirii personale și extinderea validării știinţifice a practicilor alternative de îngrijire a sănătăţii au condus la redescoperirea beneficiilor profunde ale uleiurilor esenţiale pentru sănătate. Multe au proprietăţi puternice. Structura lor chimică unică le permite să ofere beneficii specifice prin aplicare locală, iar anumite uleiuri pot fi utilizate intern.


Metodă de extracţie
Uleiurile esenţiale sunt de cele mai multe ori extrase printr-un proces de distilare cu aburi la temperatură redusă, prin care aburul este trecut sub presiune prin materialul vegetal, eliberând uleiurile esenţiale în abur.

Când amestecul se răcește, apa și uleiurile se separă, iar uleiul este colectat în forma sa cea mai pură. Pentru a asigura un extract de ulei de cea mai bună calitate și cu compoziţia chimică corectă, temperatura și presiunea trebuie să fie monitorizate cu atenţie. Un nivel insuficient de căldură și presiune nu va permite eliberarea uleiului preţios; un nivel excesiv poate scinda compoziţia chimică delicată a extractului și îi poate altera potenţa.


La fel de importantă ca procesul de extracţie meticulos, selecţia atentă a speciilor de plante, părţilor de plante și metodelor de recoltare va asigura cele mai pure și mai puternice uleiuri esenţiale. Acest proces complex este concomitent o artă și o știinţă și necesită o colaborare între cultivatori și distilatori cu experienţă, pentru a obţine un produs de calitate superioară.

 

https://remedii-naturale.ro/storage/remediinaturaro/2024/02/three-bottles-of-essential-oil-with-frankincense-royalty-free-image-924418326-1558628847-1.jpg#65c5d49cab85e

Lasa un comentariu

Creaza un gravatar aici: www.gravatar.com

© remedii-naturale.ro. Toate drepturile rezervate. Creat cu Websea Website Builder